#RespectTheOthers, або як делегація з Луганщини досліджувала права людини в Латвії

Безпека в Інтернеті Головне Еразмус+ Молодіжний обмін Нова українська школа Фотостарт

7-15 квітня 2018 року шість молодіжних активістів та активісток з Луганської області взяли участь у молодіжному обміні «Використовуйте свої права, щоб поважати інших» (#RespectTheOthers), який проходив у Мурьяні (Латвія). Партнером і організатор з України стала  Луганська обласна молодіжна організація «Старт».

Під час молодіжного обміну учасники та учасниці з п’яти країн навчалися один/одна в одного/одної, розвивали вісім власних ключових компетенцій (і отримали Youthpass!) під час вправ з прав людини та демократії, протидії мові ненависті. Українська делегація на міжкультурному вечорі представила історію та сучасність України, їжу та навчила представників та представниць інших країн елементам національних танців. “Стартом” також  представлена виставка фотографій Всеукраїнського фестивалю фотомистецтва для дітей та молоді «Фотостарт-5: Я живу!». Крім того, активісти та активістки Луганської області самі взяли участь у вікторинах про історію інших країн (перемогли у вікторині від команди Грузії!), навчились національному латвійському танцю, спробували національну їжу країн-учасниць.

Один з днів обміну став надзвичайно змістовним завдяки проведенню заходу для школярів міської школи. Після заходу заступник директора школи провела екскурсію школою для делегації з Луганської області (Україна), розповіла про особливості децентралізації та створення опорних шкіл в Латвії та відповіла на запитання від молоді Луганщини.

Неймовірно змістовним було дослідження Риги, під час якого вдалось не лише створити поему про національну бібліотеку Латвії та побачити ключ від міста (створений з понад 53 000 ключів мешканців Риги та важить понад 50 кг!), а й зробити покупки на місцевому ринку.

Серед заходів для своїх громад в Луганській області учасниками та учасницями заплановано проведення презентацій змісту молодіжного обміну в Латвії у Луганському національному університі ім. Т. Шевченка (Старобільськ) та Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (Сєвєродонецьк), у громадському майданчику «Хочу Буду», включення вправ з прав людини та протидії мові ненависті у заходи для підлітків та молоді під час літніх канікул та долучення до українського перекладу посібників «Web We Want» (у співпраці з ГО «Центр кращого Інтернету»), поширення інформації про можливості програми Еразмуз+ для молоді Луганщини: Європейська волонтерська служба, молодіжні обміни, програми партнерства для закладів освіти.

Обмін відбувався в рамках програми ERASMUS + Навчальна мобільність окремих осіб, проект мобільності молоді з сусідніми країнами-партнерами завдяки організації «Креативні думки для культури» (Латвія) та партнерам «Грузинська молодь для Європи» (Грузія), Луганська обласна молодіжна організація «Старт»(Україна), Районна бібліотека м. Планге (Литва), «Ліга добровільної праці молоді» (Білорусь).